Unionens konferens 2011 – det blir bättre

Så har jag kommit hem från min första kongress med Unionen, Sveriges största fackförbund för tjänstemän och även det bästa. Vi var på Scandic hotel Infra City. Hela arrangemanget var mycket bra, hela upplägget, ett genomgående tema var ”det kan bara bli bättre”. Det är givetvis inte en kongress om man inte spräcker tidsschemat och så gjorde även vi. Det blev sena kvällar (tidiga nätter)  allt för att hinna med som fanns på agendan och i kongresshandboken, som var på 346 sidor. Den innehöll 174 motioner, dagordning, politisk plattform för kompetensutveckiling, förslag till ändringar, ekonomi, handlingsprogram och mycket mycket mer. Alltså det fanns mycket att läsa i kongresshandboken.

Som moderator var John Houdi på plats. När vi var trötta och behövde lite peppning, då blev det ett litet magi trick. Dessa blev också bättre och bättre ju längre in i kongressen som vi kom. Det kan ju bara bli bättre och det blev det.

Vi var ett gäng som twittrade direkt från kongressen med hashtag #unicon11, 77 twittrare och 1 390 tweets under dessa dagar. Twitter tagen kommer att leva kvar ett bra tag efter att kongressen är slut. På en kongress träffar man hela tiden nya människor, både spännande och intressant samt otroligt lärorikt. En styrka med Unionen som ett stort fackförbund är den bredd som finns inom Unionen. Nu på kongressen 2011 kändes det verkligen att vi både vill och att vi kommer att bli större under den kommane kongress perioden.

Nu kan man undra, vad vi gjorde i fem dagar, vad hände egentligen. Det var många och långa diskussioner, bra grupparbeten, spännande möten med andra kongressombud.

Vi hade två kongressordförande som höll ordning på församlingen tillsammans med ett par andra kongressombud som varit med förr. Kristina Foranerg och Karin Åberg, var de som under fem dagar hade full kontroll på läget. Som Cecilia själv nämnde sista dagen, det enda som inte kan bli bättre tills nästa kongress är mötesordförandena. Dessa två eleganta damer gjorde ett kanonjobb. Wow, som min dotter skulle sagt.
Nu när man kommit hem och får lite distans, inser man att det finns saker jag skulle gjort annorlunda. Men det var min första kongress, om jag är kongressombud om 4 år, då blir det en helt annans förberedelsen. För att jobba fackligt både lokalt, regionalt och centralt är kul.

För mer inför om kongressen besök www.Unionen.se

Tack alla kongressombud för en fantastiskt inspirerande vecka.

Tillsammans kan vi göra Unionen större och bättre.

Förhoppningsvis ses vi 2015

Anders Larsson @hypno2009

Stol 277

Nedan lite blandade bilder