Dagens tips: Streama ditt musikbibliotek

På min andra blogg ”Anders Lyssnar”, där jag lyssnar igenom 1001 album man skall höra innan man dör, har jag för ett tag sedan lagt upp följande tips till dem som billigt och enkelt vill ha tillgång till sitt musikbibliotek. Man behöver en PC, Internet och en Androidtelefon. Sedan kan man lätt göra sitt egen ”Spootify”. Nedan kommer inlägget, dock har jag lagt till något program och länkar till program för att rippa musikbibliotek och var man laddar ner mjukvaran till Squeezebox. Inget av detta nedan är olagligt, så länge det är musik som man rippar från egna CD skivor eller som man köpt från nätet.

Det finns ett enkelt och billigt sätt att streama ditt musikbibliotek och alltid ha access till det. Detta gäller bara för Androidtelefoner/plattor, jag har ingen Iphone och vet ej hur den fungerar eller vilka appar som finns, även om det kan fungera även för iphone.

Jag kör squeezeboxserver och har därmed ett antal squeezeboxar hemma. Hela mitt musikarkiv är digitaliserat. MEN det behövs inga squeezeboxar från logitech för att köra en squeezeboxserver (även om det underlättar).

Det behövs två appar till android, ett bra nätverk en PC/MAC eller Linuxmaskin där man kör servern. Det finns även program som du kan köra från PC och även där spela upp musik från squeezeservern.

1. Gå till mysqueezebox.com och ladda ner servermjukvaran och installera.
2. Digitalisera all din musik och id3taga all musik den med rätt taggar
3. Köp följande från market:
Squeeze player (gör din telefon/platta til en squeezeplayer)
Orange Squeeze (appen som spelar musiken)
Equlizer FX (Förbättra Ljudet)

Du har nu gjort en egen spotify med de låtar du gillar och det bästa är att efter lite konfiguerande på servern och i din router kommer du åt musiken var du än befinner dig.

/Anders